asset

Northumberland

A beautiful new commercial building in Collingwood, on Melbourne's city fringe.

Published: April 2, 2019

About Northumberland

Inspiring new workspaces across two buildings in Melbourne’s sought-after city fringe. John Wardle Architects designed Northumberland to reflect the character and creative spirit which has defined this inner-city location for generations.

The anchor tenant is global skincare company Aēsop, who will move into the property following completion, expected in early 2020.

Asset Type

Commercial Property

Location

54 Wellington Street, Collingwood

Property

12-level main building, 4-level companion building, and carpark.

Development and Land Purchase Price

$111 million

Expected Practical Completion Date

April 2020

Net Lettable Area

15,109 sqm, subject to a formal survey on or around Practical Completion.

Grade

A-Grade accomodation

GreenStar Target Rating

6 Star

WELL Rating Target

Platinum

Northumberland, upon completion, will be one of Australia's most sustainable buildings.
  • Northumberland exemplifies one of IIG’s key models of real estate investment – it will be one of Australia’s most sustainable office buildings on completion. Northumberland is targeting a 6 Star Green Star ‘Design and As Built’ rating, the highest level available for the design and construction of new buildings.
  • Northumberland will be Melbourne’s first fringe commercial property that is targeting the highest WELL rating – Platinum. The WELL program is the world’s leading global standard for human health and wellbeing in the built environment and demonstrates our commitment to embodying the health and sustainable performance of both the building and its occupants. Northumberland will join an exclusive group of properties with this rating – in Australia, only 5 properties have attained the Platinum WELL rating being targeted by Northumberland.
  • Northumberland features exceptional design by internationally renowned firm John Wardle Architects. Its form, tones and textures integrate with the established Collingwood streetscape, while providing a compelling new landmark. The entrance laneway incorporates bricks recycled from the demolition of the existing structures, and the development makes extensive use of environmentally sustainable construction materials.